De afgelopen weken lieten grote Nederlandse beleggers het achterste van hun tong zien bij de aandeelhoudersvergaderingen van grote oliebedrijven. Daarbij werd duidelijk dat zich een schisma aftekent tussen (pensioen-)fondsen die een ambitieuzere klimaatstrategie eisen en fondsen die afwachten.

In de Noorse stad Stavanger kwamen op woensdag 15 mei de aandeelhouders van oliebedrijf Equinor bijeen. Daar beoordeelden zij de resultaten van het oliebedrijf en stemden over verschillende moties. Eén daarvan was motie nummer 9, ingediend door de activistische aandeelhouders van Follow This: ‘Equinor moet doelen stellen en publiceren die in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken.’ De motie wordt door het bestuur ontraden, maar verwerft niettemin behoorlijk wat steun: 12 procent van de vrije aandeelhouders steunt de motie, 7,5 procent onthoudt zich van stemming.

Lees verder op FTM.nl.