Wat een kleurenpracht he? Een stukje uitleg: die bovenste rode lijn representeert de groeiende CO2-uitstoot als de wereld op de huidige manier doorgaat met het verstoken van fossiele energie. De bovenste lichtblauwe laat zien hoe de energiegerelateerde CO2-emissies zich ontwikkelen als al het voorgenomen beleid ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.
Maar waar het in deze grafiek om draait, is de regenboog daaronder. Al die maatregelen zijn nodig om de CO2-uitstootreductie te realiseren die nodig is voor SDS, het scenario waarbij de wereldwijde klimaatcatastrofe in de hand blijft. Al die blauwe banen gaan over energie-efficiëntie. Al eerder schreef ik dat dit de allergoedkoopste manier is om CO2-reductie te realiseren. Al die groene banen gaan over energieopwekking: zon, wind, biobrandstoffen, waterkracht. Geel is kernenergie. En alle rode banen zijn overige CO2-reducerende maatregelen: elektrisch autorijden, het hergebruiken van CO2, gedragsveranderingen.
En dit gaat dan alleen nog maar over de energiegerelateerde CO2-uitstoot. De cementindustrie, of de vlees- en zuivelindustrie, zit hier nog niet eens bij.
Ik vind het een ontnuchterend plaatje. Natuurlijk kan je kritiek hebben op de aannames van het IEA. Misschien gaat het met zon nog wel veel sneller dan we nu denken. Misschien gaat kernenergie harder of gaan we ineens veel meer energie besparen dan we hadden gedacht. Maar wat het vooral laat zien is dat er niet één oplossing is voor het klimaatprobleem. We don’t get to pick and choose.
Dat lijkt me een belangrijke waarheid om in je achterhoofd te houden, voor wanneer iemand beweert dat we ‘gewoon’ op kernenergie of zonne-energie of Tesla’s of een vegetarisch dieet moeten inzetten. Dat zijn helemaal geen alternatieven voor elkaar. Er is geen silver bullit. Alles is nodig, en het is allemaal belangrijk.
En we zullen er jarenlang ons best voor moeten blijven doen.
|