Tussen Nederlandse pensioenfondsen tekent zich een klimaatkloof af, schreef ik enkele weken geleden.

Het viel me namelijk op dat Nederlandse institutionele beleggers (pensioenfondsen, banken, verzekeraars) er een compleet verschillend klimaatbeleid op lijken na te houden. Aan de ene kant stemmen beleggers als Aegon, Nationale Nederlanden, PME, Achmea, Van Lanschot Kempen en Actiam tijdens aandeelhoudersvergaderingen telkens voor steviger klimaatbeleid, aan de andere kant lijkt met name APG terughoudender.

Ik publiceerde daarover een verhaal, vervolgens stuurde APG een uitnodiging: of ik eens langs wilde komen. Ik zou alle vragen mogen stellen die ik wilde.

Afgelopen week vond het interview plaats op de Amsterdamse Zuidas. Ik ondervroeg Nederlands grootste pensioenbelegger over de miljarden die ze aan fossiele investeringen hebben uitstaan, de moeilijkheden die gepaard gaan met de zoektocht naar meer groene beleggingen, en vroeg ze waarom ze telkens tegen de strenge klimaatresoluties van van actiegroep Follow This stemmen. Hoe dat ging, lees je vandaag op FTM:

Lees hier het hele interview.