APG, de uitvoeringsorganisatie van pensioenfonds ABP, investeert miljarden in de fossiele industrie. Tijdens aandeelhoudersvergaderingen heeft APG daardoor veel macht. De keuzes van het fonds lijken behoudend: zo stemde het tegen de klimaatresoluties van Follow This, de groene aandeelhoudersvereniging binnen Shell. Is APG een blok aan het been op weg naar de klimaatdoelen van Parijs of staat hun ‘geduldig kapitaal’ juist voor duurzame vergroening?

Tussen Nederlandse pensioenfondsen tekent zich een klimaatkloof af, schreef Follow the Money enkele weken geleden. Tijdens aandeelhoudersvergaderingen van diverse grote oliebedrijven viel afgelopen voorjaar op dat Nederlandse vermogensbeheerders er een compleet verschillend klimaatbeleid op na lijken te houden. Aan de ene kant stemmen beleggers als Aegon, Nationale Nederlanden, PME, Achmea, Van Lanschot Kempen en Actiam telkens voor steviger klimaatbeleid, aan de andere kant lijkt met name de Algemene PensioenGroep (APG) terughoudender.

Lees verder op FTM.nl.