Sinds enkele weken ben ik bezig met een groot onderzoek. Misschien kun je me daarbij zelfs helpen!

Ik zit momenteel middenin een onderzoek naar de luchtvaartindustrie. Dit heeft mijn interesse omdat vliegen een grote impact heeft op het klimaatprobleem. Bovendien vind ik het opvallend dat luchthavens en luchtvaartmaatschappijen vaak van die nationale paradepaardjes zijn. Schiphol. Charles de Gaulle. De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. British Airways. Namen waar naties trots op zijn.

Wat ik wil weten: hoeveel geld stroomt er eigenlijk van de overheid naar de luchtvaart? Na een middagje googlen kwam ik erachter dat niemand dat ooit goed heeft uitgezocht. Er zijn talloze artikelen over individuele geldstromen; over luchtvaartmaatschappijen die geen kerosine-accijns betalen, over de btw-vrijstelling op vliegtickets, over overheidsinvesteringen in nieuwe luchthavens. Maar een verhaal waarin dit alles overzichtelijk in kaart wordt gebrachtt, kon ik niet vinden.

Nou ja, dan doe ik het zelf wel. De ambitie is op dit moment nog groot. Ik wil een overzicht creëren van álle geldstromen vanuit alle Nederlandse of Europese overheden naar vliegtuigbouwers, luchthavens en luchtvaartmaatschappijen. Álle geldstromen. Denk aan investeringen, subsidies, leningen, belastingvrijstellingen, externalisaties, kapitaalinjecties.

Mijn vraag aan jou: waar denk jij aan? Zijn er geldstromen die ik niet mag vergeten? Alle tips zijn welkom! Ik probeer eerst een zo volledig mogelijk overzicht te creëren, later ga ik analyseren en nadenken over de vraag hoe je een belastingvrijstelling eigenlijk bij een kapitaalinjectie optelt.

Ik hoor graag van je!