Dit is misschien wel de meest hoopvolle ontwikkeling op klimaatgebied sinds de ondertekening van het Klimaatakkoord in Parijs: de toenemende steun voor het invoeren van een CO2-belasting.

Afgelopen week kwam een rapport uit van De Nederlandsche Bank (DNB), naar de gevolgen van een invoering van een CO2-belasting. De conclusie: dat hoeft de Nederlandse economie geen schade op te leveren. Sterker nog, de economie kan er zelfs door groeien.

Let wel: dit is de conclusie van DNB, niet van GroenLinks of Greenpeace. Dit is de conclusie van hele serieuze economen in krijtstreep en monocle, die hiervoor grote stapels papier vol met tabellen hebben doorgerekend (zo stel ik me het werk van DNB voor).

DNB sluit zich hiermee aan bij een internationale alliantie van economen, milieuwetenschappers en bedrijven die het invoeren van een CO2-belasting bepleiten. Het roemruchte IPCC-rapport van afgelopen maand, waarin gesteld wordt dat de wereld in dit tempo véél meer dan 2 graden Celsius zal opwarmen, zegt het ook: het effectiefste klimaatbeleid zou een CO2-belasting zijn. De Nobelprijs voor de economie ging een paar dagen later naar economen die… onderzoek doen naar een CO2-belasting. Zelfs een petrochemische reus als Shell propagandeert sinds enkele jaren de invoering van een CO2-prijs (Luister voor meer over deze internationale alliantie deze aflevering van The Daily).

Verschillende Europese landen (waaronder Frankrijk, Finland, Ierland en Zwitserland) hebben inmiddels een CO2-beprijzing ingevoerd. Natuurlijk zou de beste manier een volledig Europese CO2-taks zijn. Maar volgens DNB mag Nederland best het voorbeeld volgen van de landen die een dergelijke belasting al hebben ingevoerd: ‘Voor de economie als geheel heeft een verhoging van de belasting met 50 euro per ton geen grote gevolgen.’ Bovendien loopt Nederland qua klimaatbeleid vooralsnog gewoon achter bij andere Europese landen.

Natuurlijk moet er ook na de invoering van een CO2-belasting nog een boel gebeuren. Maar voor nu is het goed om te beseffen dat dit op de grens van 2019 écht de beste kans is om nog iets fundamenteels tegen klimaatverandering te doen.

Ik hoop echt dat de politiek deze handschoen nu oppakt.