De gemeente Rotterdam lanceert regelmatig nieuwe plannen. Tégen armoede, vóór veiligheid, of in de publieke ruimte. NRC toetst wekelijks een opmerkelijk plan. Vandaag: een online computergame om de jeugdwerkloosheid terug te dringen, ter waarde van 80.000 euro.

  1. Wat houdt het plan in?

Bij het Centraal Station, de Markthal en op het Zuidplein werd anderhalve week geleden door hippe jongens  en meisjes in rood-witte baseballjas campagne gevoerd voor de online game Ready4Work010. Het doel van het spel is dat werkloze jongeren hun kans op een baan vergroten. Ze doen dit door opdrachten uit te voeren waarmee ze hun CV aantrekkelijker maken. Hierdoor verdienen ze punten, waarmee ze in een online ‘shop’ zaken kunnen kopen die hun carrière een kontje geven. Denk aan een sollicitatietraining, een meeloopstage of een ontmoeting met de directeur van een groot bedrijf.

Het aardige aan het spel is dat veel van de opdrachten worden gegeven door échte bedrijven, die ze vervolgens ook nakijken. Zo vraagt de deelnemende Rotterdamse Fort Ka-specialist aan jongeren om in maximaal 2 A4’tjes een plan te schrijven om de online vindbaarheid van zijn winkel te vergroten en zoekt STOP AIDS NOW! naar een methode om trainers in twaalf Afrikaanse landen blijvend met elkaar te laten communiceren.

  1. Wat kost het plan?

Ready4Work010 krijgt een subsidie van de gemeente Rotterdam van 80.000 euro. Dit komt uit een potje dat in maart 2013 door het kabinet beschikbaar werd gesteld om de jeugdwerkloosheid in Nederland te bestrijden. De regio Rijnmond kreeg vanwege het hoge aantal werklozen een relatief groot bedrag: 2,79 miljoen euro. Hiervan is ook 99.000 euro betaald voor het al eerder in deze rubriek besproken Jobtease, waarbij jongeren in plaats van een sollicitatiebrief een videoselfie naar een potentiële werkgever sturen.

  1. Wat moet het plan opleveren?

Het Rijkssubsidiepotje van 2,79 miljoen houdt deze maand op te bestaan. De originele doelstelling van de regio Rijnmond was om met de subsidie 750 werkloze jongeren aan een baan te helpen. De bijdrage die Ready4Work010 aan die doelstelling nog kan leveren lijkt gering, omdat de game pas een kleine twee weken in de lucht is, terwijl de balans binnenkort wordt opgemaakt.

Toch is er wel iets te zeggen over het succes van Ready4Work, omdat de game al wat langer in Amsterdam en Den Haag actief is. In de hoofdstad deden tot dusver ruim 500 spelers zo’n 800 carrière-opdrachten, in de hofstad deden een kleine 200 spelers ongeveer 200 opdrachten.

Met jeugdwerkloosheid hangt ontzettend veel maatschappelijke problematiek samen. Jongeren die nu niet leren of werken hebben ook later een veel grotere kans werkloos te raken, wat per uitkering gemiddeld ruim 14.000 euro per jaar kost. Daarnaast komen werkloze jongeren eerder in aanraking met criminaliteit, leven ongezonder en hebben minder zelfvertrouwen. De woordvoerder van de Rotterdamse wethouder voor Werkgelegenheid Maarten Struijvenberg kondigt daarom aan dat het college eind april met een nieuw plan komt om de jeugdwerkloosheid te bestrijden, waarbij het beter laten aansluiten van de capaciteiten van jongeren op de vragen uit de arbeidsmarkt centraal zal staan.

Oordeel

80.000 euro subsidie voor een online spelletje lijkt veel geld. Maar wie inzoomt op de inhoudelijke kwaliteiten van Ready4Work010 ziet dat een oprechte poging wordt gedaan om jongeren te bereiken én op een zinvolle manier aan hun carrièrekansen te laten werken. Bovendien valt de hoogte van de subsidie mee wanneer je het afzet tegen de hoge kosten die jeugdwerkloosheid met zich meebrengt. De game hoeft immers maar een handvol jongeren sneller aan een baan te helpen om in financiële zin al rendabel te zijn. Daarmee beoordelen we de subsidie voor Ready4Work010 als een zinvolle investering.