Rasfriet en de Randstad is een ongelukkige combinatie. Aan authentieke frietkramen geen gebrek (Peppie ik zie je). En voor pretentieuze malloten is er tegenwoordig zelfs friet met kaviaar. Rotterdam gaf ons de kapsalon, maar miste de grootste evolutie op frietgebied van de jaren negentig: de introductie van rasfriet.

Als je zoals ik in de provincie bent opgegroeid, dan weet je dat rasfriet gewoon betere friet is. Het is niet gemaakt van aardappel, maar van aardappelpuree, wat een wezenlijk verschil maakt. Rasfriet is knapperiger, minder vet en vooral gouder dan gewone friet. Rasfriet is de gebruinde pensionado die de hele zomer met een biertje in de hand voor zijn eigen strandhuisje in Hoek van Holland vertoeft, gewone friet is zijn bleke buurman die met zijn gezin naar het strand is gekomen omdat het lekker weer is, maar daarvoor wel de hele ochtend in de file heeft moeten staan.

In de dorpjes rond Nijmegen, mijn Heimat, open je simpelweg geen cafetaria zonder rasfriet. Vrijdagavond friet, kroket en appelmoes is er in werkelijkheid rasfriet, kroket en appelmoes. In de Randstad zijn ze met dit fenomeen echter volkomen onbekend. Ik heb in Utrecht en Amsterdam gewoond en gezocht, maar rasfriet heb ik er niet gevonden. En ook in Rotterdam is de zoektocht naar rasfriet als de Odyssee, een zoektocht naar een thuis dat maar niet gevonden wordt.

Is heel Rotterdam dan van rasfriet verstoken? Nee, enkele cafetaria’s houden manmoedig stand in een zee van Bram Ladages, shoarmatenten en fritez-zaken. Voor alle provincialen die zich in deze grote stad willen laven aan een beetje vroeger, heb ik ze hier op een rij gezet.

Snackbar Rodi

Aan de Rodenrijselaan in het Oude Noorden. Zit daar al jaren. Beroemd vanwege de Rodi-burger met een diameter van vijftien centimeter, die volgens De Buik Van Rotterdam nooit door iemand helemaal is opgegeten. Maar ze hebben dus ook rasfriet.

Lunchroom Herostratos

Aan de Willem Buytewechstraat in Delfshaven. Lijkt een doodgewone snackbar, maar ga even binnen zitten en je verbaast je over de enorme drukte die er heerst. Heeft het volledige assortiment aan vertrouwde Hollandse snacks: van bereklauwen tot verschillende soorten kaassoufflé en van slushpuppy’s tot dus rasfriet.

Mr. Potato Head

Aan de Paradijslaan in Crooswijk. Leuk, klein zaakje, waar ze met de snack durven experimenteren. Zo verkopen ze er de Crizly Goulash (een Hongaarse snack) en de Suçukandel (een frikandel van Turkse suçukworst). Bezorgt ook, als je tenminste in de buurt woont.

Maribu Beach

Aan het strand van Hoek van Holland. Heeft binnen erg veel ruimte en ook buiten kan je er met uitzicht op zee aan het strand friet eten. Let wel op: op drukke dagen voeren ze hier een beperkte kaart, zonder rasfriet.