013Eergisteravond om vijf minuten over half negen, amper een kwartier nadat kardinaal Bergoglio als de nieuwe Paus Franciscus aan het publiek gepresenteerd werd, stuurde Wouke van Scherrenburg de volgende tweet de wereld in: “Goed, we schieten er niks mee op, ook de nieuwe paus tegen homo’s en anticonceptie”. Ook op de websites van Nederlandse kranten verschenen direct berichten over het vermeend conservatisme van de nieuwe Paus. Deze veroordeling van de nieuwe Paus is niet alleen voor een belangrijk deel op lucht gebaseerd, het toont ook aan hoe ontzettend eenzijdig onze tolerantie eigenlijk is.

Zo is in de eerste plaats helemaal niet zo zeker dat de nieuwe paus anticonceptie per definitie veroordeelt. Hij ziet condooms zelfs als een potentieel antwoord op de verspreiding van seksueel overdraagbare ziektes – een standpunt dat zeker ten opzichte van zijn voorgangers als revolutionair mag worden gezien en dat progressief Nederland zou moeten toejuichen.

Maar wat nog het meest stoort is het gemak waarmee Nederland oordeelt over Franciscus’ standpunt over het homohuwelijk. Want wat hadden we nou eigenlijk verwacht? Dat de nieuwe Paus al tongzoenend met een geile kardinaal het bordes zou betreden? Natuurlijk is Franciscus tegen het homohuwelijk, hij is namelijk katholiek! Een grote meerderheid van de katholieken wereldwijd staat negatief tegenover het homohuwelijk, zeker in gebieden in Afrika en Zuid-Amerika waar de kerk nog groeit en vitaal is (vlak Europa overigens niet uit. In januari vond in Frankrijk met 340.000 deelnemers nog de grootste demonstratie sinds 1984 plaats – tegen het homohuwelijk). Sterker nog: in Nigeria is het juist de katholieke kerk die de rechten van homo’s nog enigszins beschermt. De kerk probeert hier tegen de publieke opinie in zware anti-homo-wetten (waaronder de doodstraf) af te zwakken.

Van een nieuwe Paus verwachten dat hij voor het homohuwelijk is, is als aan John de Wolf vragen of hij Ajax wil trainen. Vanuit een geseculariseerd land waar het homohuwelijk al meer dan een decennium is toegestaan de teleurstelling uitspreken dat de Paus homo’s niet in de echt wil verbinden dient geen enkel ander doel dan het etaleren van de eigen politieke correctheid. Daarnaast weerspiegelen de berichten de totale onwil om de dialoog aan te gaan of om begrip op te brengen voor andersdenkenden. Terwijl Franciscus vanaf het bordes zijn gebed voor de hele wereld nog aan het uitspreken was, had Wouke hem en zijn volgelingen alweer weggezet met “we schieten er niets mee op”. Wie is hier nu de fundamentalist?

Dit artikel verscheen eerder op het permablog van De Nieuwe Pers.