120722948_dc94181693_zVandaag werd bekend dat het Holland Financial Center (HFC), de financiële lobbyclub waar tot voor kort oud SNS-topman Sjoerd van Keulen aan het roer stond, zichzelf gaat opheffen. Op zichzelf is deze stap niet zo verrassend, zowel de private als de publieke pijler van de HFC stonden al langer op instorten. De krachtige taal waarmee politici nu afstand nemen is echter toch opmerkelijk.

De HFC werd in 2007 op voorspraak van toenmalig minister van Financiën Wouter Bos opgericht als publiek-private instelling om de Nederlandse financiële industrie te versterken. Topbedrijven moesten worden aangetrokken, topmensen moesten worden opgeleid, topbanen moesten worden gecreëerd. Vijf jaar later zijn deze doelen verder weg dan ooit. Driekwart van de Nederlandse systeembanken eet uit de staatsruif, ook de buitenlandse deelnemers aan de HFC (Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland en Royal Bank of Canada, om er een paar te noemen) kampen met de gevolgen van de eurocrisis en hebben een versterking van de Nederlandse financiële sector dus ook niet bovenaan hun lijstje staan en de gedroomde banengroei werd een verlies aan banen. De private poot van de HFC brokkelde dus al langer af.

Het omvallen van de HFC is op zichzelf dus niet zo opvallend. Wat wel opmerkelijk is, is de ferme taal waarmee politici de publieke poot onder de lobbyclub vandaan schopte. Vrijdagochtend, de dag dat SNS Reaal genationaliseerd werd, stelde Dijsselbloem al dat Sjoerd van Keulen als voorzitter van HFC zou moeten aftreden. Een ongekende opmerking in een land waar politici en financiële bestuurders hun geschillen voorheen liever aan grote ronde tafels (en vooral zonder camera’s!) uitpraten. Daar kwam deze week nog bij dat de financiële woordvoerders van VVD en PvdA, ook al publiekelijk, aangaven dat zij de rolvermenging bij de HFC tussen overheid, financiële toezichthouders en banken niet langer wenselijk achtten. Om kort te gaan: dikke middelvinger van de politiek, die het na miljardenslurpende reddingsoperaties van ABN Amro, Fortis, ING, Aegon en SNS helemaal gehad heeft met de financiële sector.

Dit artikel verscheen eerder op het permablog van De Nieuwe Pers.