Voordat de coronacrisis uitbrak wilde ik al eens een verhaal schrijven over het lot van jonge stiertjes, die geboren worden omdat wij nu eenmaal de melk van hun moeder willen drinken. Maar ja, toen kwam corona, bleek er staatssteun te stromen naar een Iers belastingparadijs en ontvlamde de biomassadiscussie. Druk-druk-druk…

De afgelopen weken kwam ik er dan eindelijk aan toe, inmiddels ligt het verhaal bij de eindredactie. Het komt binnenkort online.

Ik heb me de afgelopen weken en maanden dus uitgebreid ingelezen in de bio-industrie en het lot van deze stiertjes in het bijzonder. Ik heb een boel rapporten gelezen en bekeek ook veel beelden van misstanden in Nederlandse slachthuizen. Daar word je niet vrolijk van.

Nu at ik als klimaatjournalist al bijna geen vlees en kaas meer. Maar de afgelopen maanden ben ik daar, door dit onderzoek, vrijwel helemaal mee gestopt. ‘Fok deze hele shit’, appte ik naar een vriend. Al die ellende, de stalbranden, de aantallen (iedere 20 seconden wordt een kalf geslacht, iedere 2 seconden een varken, iedere 0,05 seconden een kip. Knipperen met je ogen duurt acht keer zo lang) – ik kan er niet zo goed meer tegen.

Anyway, de afgelopen tijd voelde ik me wat moe. Dus heb ik bij de dokter bloed laten prikken. Wat blijkt: ik heb door mijn dieet een tekort aan vitamine B12 opgelopen. Woops. Een klimaatjournalistiek bedrijfsongeval 🙂

Ik wist dit nog niet, maar vitamine B12 schijn je dus vrijwel alleen uit dierlijke producten te kunnen halen. Wie kiest voor een vegan dieet, moet daarom pilletjes innemen, met daarin vitamine B12 die door bacteriën in een laboratorium is geproduceerd.

Voor de meeste mensen is dit geen probleem. De meeste Nederlanders eten zeer veel vlees en zuivel en krijgen meer dan genoeg B12 binnen. Voor hun gezondheid, het klimaat en dierenwelzijn zou een omschakeling naar een meer plantaardig dieet een zegen zijn.

Maar waarvoor kies je uiteindelijk? Een dieet dat volledig bestaat uit planten+pilletjes of een dieet dat gedeeltelijk nog bestaat uit dierlijk B12? Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar nog niet helemaal uit ben.

Maar hoe dan ook was dit een waardevolle les. Het volledig uitsluiten van een complete groep voedingsmiddelen kan alleen als je heel goed nadenkt over de alternatieven. Eigenlijk net zoals je complete vormen van energieopwekking niet kunt uitsluiten zonder goed over de alternatieven na te denken. Wat dat betreft hebben veganisme en biomassa meer met elkaar te maken dan ik vooraf dacht 🙂