Zoals je wellicht weet, volg ik sinds enkele maanden het dossier rond het Rotterdamse Warmtebedrijf. Dat bedrijf, in handen van de gemeente Rotterdam, moet een grote pijpleiding aanleggen om heet water vanuit de Rotterdamse haven naar de stad Leiden te transporteren.

Dit project lijkt langzaamaan een groot fiasco te worden. De Rotterdamse gemeenteraad en de wethouder zijn daarover zo boos, dat inmiddels het voortbestaan van het Warmtebedrijf in twijfel wordt getrokken.

(Voor wie even wil bijlezen:
1. Dit is een groot verhaal over de zin en onzin van warmtenetten
2. Dit is een verhaal over het Rotterdamse besluit om de warmteleiding naar Leiden aan te leggen
3. Dit is een nieuwsbrief waarin de meest recente problemen worden uitgelegd)

Afgelopen dinsdag vergaderde de gemeenteraad over het Warmtebedrijf. Daarbij vielen harde woorden. De SP laat weten ‘zwaar teleurgesteld’ te zijn. D66 noemt het ‘een klap in ons gezicht.’ Leefbaar Rotterdam stelt dat het Warmtebedrijf ‘een incapabel bedrijf is dat keer op keer heeft gefaald.’ Bij de PvdA is ‘het vertrouwen in de projectleiding van het Warmtebedrijf beschadigd.’ 50plus: ‘Dit gaat niet meer goedkomen. Laten we een nieuw bedrijf neerzetten, want dit gaat niet lukken met deze projectorganisatie.’

Verantwoordelijk wethouder Van Gils, die dit dossier enkele weken geleden van voorganger Visser overnam, sluit zich bij al deze kritiek aan: ‘Ik snap de boosheid, teleurstelling en verontwaardiging. Dit is een slechte film waarvan ik hoopte dat-ie afgelopen was. Maar hij is niet afgelopen.’ De oorzaak van de problemen liggen wat hem betreft primair bij het Warmtebedrijf: ‘Er is daar echt iets niet goed gegaan. Zij hebben grote steken laten vallen. De uitvoering van dit project is lousy.’

Daarna ging de raadsvergadering over in een besloten deel. Want dat is het andere kenmerk van dit dossier: vrijwel alles is geheim. Zo stapte eerder deze maand provinciebestuurder Han Weber op, omdat hij informatie over het warmteproject heeft achtergehouden. Maar om welke informatie dat gaat, is geheim. Welke financiële en maatschappelijke gevolgen dit fiasco ook heeft: het wordt achter gesloten deuren besproken. Of er een claim vanuit partner Nuon of warmteklant Heineken gaat komen: het kan niet in openbaarheid besproken worden.

Het overgrote deel van de gemeenteraad staat overigens nog altijd achter het plan om warmte vanuit de haven naar woningen, bedrijven en kassen in de rest van Zuid-Holland te transporteren. GroenLinks noemt dit ‘een goed idee, dat we zo snel mogelijk moeten realiseren. Het vehikel waarmee dit gaat gebeuren is ons egal.’ Ook de wethouder noemt het gebruik van de warmte uit de Rotterdamse haven ‘een goed concept.’

De wanprestatie van het Warmtebedrijf maakt echter dat nu alle opties weer open liggen. Houdt het Warmtebedrijf de projectleiding in handen? Wat is überhaupt de toekomst van het Warmtebedrijf? Als het wordt opgedoekt, wie krijgt dan de warmtenetten in beheer? En wie gaat er voor de kosten van deze vertraging betalen?

U begrijpt: wordt vervolgd.