De afgelopen maanden woedde een felle strijd tussen Antwerpen en Rotterdam. Beide havensteden wilden dolgraag een investering van het Britse chemiebedrijf Ineos binnenhengelen. Zelfs ministers-presidenten Mark Rutte en Geert Bourgeois gooiden hun gewicht in de strijd. Uiteindelijk koos Ineos voor Antwerpen, waar de Belgen heel blij mee zijn. Maar waarom eigenlijk? Wat winnen ze met de komst van Ineos? Het Vlaamse onderzoeksjournalistieke platform Apache en Follow The Money doken in het dossier.

Juli 2018. De Britse chemiereus Ineos kondigt aan ergens aan de kust in Noordwest-Europa twee fabrieken te willen bouwen om Amerikaans aardgas om te zetten in grondstoffen voor de plasticindustrie: een ethaankraker en een propaandehydrogeneringsfabriek (PDH-fabriek). Direct worden in Rotterdam en in Antwerpen de oren gespitst. Een compleet nieuwe kraker: dat is in Europa al meer dan 20 jaar niet voorgekomen. Bovendien gaat het om veel geld: 2,7 miljard euro. Dit zou zomaar de grootste investering in de Europese chemiesector in jaren kunnen worden.

Lees verder op FTM.nl.