Terwijl Nederland middenin de energietransitie zit, wordt de Groningse gaskraan dichtgedraaid. Deze ontwikkelingen raken elkaar, maar hebben elk hun eigen achtergrond en gevolgen. Daardoor bestaat veel onduidelijkheid hoe in de toekomst in Nederlandse huizen gestookt en gekookt zal worden. Ties Joosten schept licht in de duisternis.

Toen minister Wiebes in maart 2018 bekend maakte dat de gasproductie in Groningen de komende jaren fors zal worden afgebouwd en de gaskraan uiterlijk per 2030 zal worden dichtgedraaid, ging bij veel mensen in het noorden van Nederland de vlag uit. Het jarenlange protest tegen de gaswinning wierp eindelijk zijn vruchten af. De strijd is nog lang niet gestreden, de schadeafhandeling is bijvoorbeeld nog altijd een kafkaƫsk drama, maar deze slag was gewonnen.

Lees verder op FTM.nl.