Energiebesparende maatregelen zijn goedkoop, verdienen zichzelf terug en zorgen ook nog eens voor een beter milieu. Vaak zijn de maatregelen zelfs wettelijk verplicht. Toch doen Nederlandse bedrijven maar weinig met de technologie. Hoe zit dat?

Op het bureau van Reidar Koolen staat een gitzwarte magnetische as. Het ding is ongeveer 50 centimeter hoog, heeft een diameter van zo’n 20 centimeter en is loodzwaar.

‘Dit is het hart van onze SteamExpander-turbine,’ vertelt Koolen. ‘Hiermee kan je de Amsterdam ArenA verlichten.’

Koolen is directeur van Innecs, een bedrijf dat betaalbare energiebesparingsoplossingen voor de industrie wil realiseren. Het bedrijf zet daartoe producten op de markt die efficiënt met stoom omgaan. De SteamExpander is zo’n product: het apparaat kan tot 250 kilowatt elektriciteit winnen uit de verlaging van de druk waarmee stoom door leidingen gepompt wordt.

Lees verder op FTM.nl.