HES Beheer slaat droge bulk over, waaronder steenkool. Heel veel steenkool. Sterker nog: HES bezit een monopolie op de steenkooloverslag in Nederland. Nu HES in de verkoop gaat, roept dat vragen op over de toekomst van de Nederlandse steenkoolketen. En over HES. Een profiel.

In de Nederlandse steenkoolindustrie is geen bedrijf zo cruciaal als HES Beheer. Sterker nog: in de twee grootste steenkoolhavens van Europa (Rotterdam en Amsterdam) bezit HES een de facto monopolie op de overslag van steenkool. Toch ontbreekt het bedrijf in lijstjes met de grootste CO2-vervuilers van Nederland. Nu bepaalde delen van de holding failliet gaan en andere in de etalage worden gezet, duikt Follow The Money in de geschiedenis van dit van oorsprong oer-Rotterdamse bedrijf, dat inmiddels in Amerikaanse handen is. Een rode draad is snel gevonden: het bedrijf is groot geworden door het uitroken van de concurrentie.

Lees verder op FTM.nl.