Met het initiatief Wie koopt NRC? van Erik van Bruggen, Teun Gautier en anderen laait de discussie over eigendoms- en financieringsmodellen van de journalistiek weer op. Een zinvolle discussie naar mijn mening, maar wel eentje waarbij de rol van journalisten zélf te veel onderbelicht blijft. Het wordt tijd dat ook zij hun verantwoordelijkheid eens gaan nemen.

In het manifest van Wie koopt NRC? staat een interessante zin: “Voorwaarden voor het goed functioneren [van de journalistiek] zijn, onder meer (…) een goede inbedding in de lezende achterban; een journalistiek medium moet het vertrouwen en de vriendschap kennen van haar lezers.” De schrijvers hiervan hebben gelijk, maar wat ze er niet bij vertellen is dat het hier bij de journalistieke beroepsgroep in zijn algemeenheid juist behoorlijk aan schort.

Lees verder op Villamedia.nl