1. Van Nelle op UNESCO’s werelderfgoedlijst

In één adem genoemd worden met de piramiden van Cheops en Angkor Wat in Cambodja – laten we eerlijk zijn: in 2014 was er maar één lijst die er écht toe deed: UNESCO’s werelderfgoedlijst, waaraan in juni de Van Nellefabriek werd toegevoegd. Op één lijst met de grootste wonderen der menselijk vernuft; eindelijk kan ook Rotterdam zeggen: ‘Het is gezien. Het is niet onopgemerkt gebleven.’

De in de jaren ’20 ontworpen en gebouwde tabak-, koffie- en theefabriek wordt geroemd als icoon van het modernisme. Met licht, lucht en ruimte als kernwoorden probeerden de ontwerpers de ideale fabriek te bouwen. Wie de vooruitstrevendheid van de Van Nelle wil ervaren moet er eens bovenop gaan staan. Kijk om je heen, bewonder onze skyline: de Euromast, de Erasmusbrug, de Delftse Poort. En besef je dat al die iconen pas decennia ná de Van Nelle van de grond zijn getrokken.

2. Rough Guides

2014 begon in januari goed, toen de uitgever van reisgidsen Rough Guides onze stad ineens in een lijst van tien steden plaatste die je gezien móét hebben. Wat een eer! Dat we slechts op plaats 8 staan, net achter het Kazachse Almaty, ach, dat mag de pret niet drukken.

Rough Guides betitelde onze stad tot must see omdat De Rotterdam geopend zou worden, ‘alive with cafés and restaurants’. Bovendien zouden toeristen in De Markthal ‘giant balls of edam cheese’ gaan zien. Grote gele ballen als toeristische attractie – Rough Guides zat er niet ver naast.

3. New York Times

Amper was de inkt van de Rough Guides droog, of daar plaatste de New York Times Rotterdam op een lijst van ’52 places to go in 2014’. Je mag dan ook rustig stellen dat het in mei 2013 naar onze stad halen van Travel Bloggers Unite Conference, een conferentie van honderden reisbloggers, een gouden greep is geweest van Rotterdam Marketing.

En ach, dat we ook hier de eerste plaats niet haalden: daar hoor je bijna niemand meer over. Tiende werden we, achter het Australische Perth en het Vietnamese Quang Binh.

4. Markthal beste markthal van Europa

Rotterdam won het afgelopen jaar echter ook hoofdprijzen. In een artikel van The Guardian werd de Markthal verkozen tot de beste ‘food market in Europe’. En net als de Rough Guides ziet de Britse krant ook hoge stapels Hollandse kaas voor zich: ‘For grandma’s Christmas present, what could beat an entire wheel of Gouda cheese?’

In het artikel laat de Markthal onder meer de Dalston Food Market van Londen en het Parijse Le Marché Raspail achter zich. Volslagen onduidelijk is wat de criteria waren voor deze rangschikking, maar ach, wat zou het. BESTE! MARKTHAL! OOIT! BITCHES!

5. Feyenoords jeugdopleiding beste ter wereld

Wat waren ze trots, afgelopen zomer op het Thorbecke aan de Rotterdamse Prinsenlaan. Met Robin van Persie, Bruno Martins Indi, Georginio Wijnaldum, Stefan de Vrij, Daryl Janmaat, Terence Kongolo, Jordy Clasie, Jonathan de Guzman en Leroy Fer speelden maar liefst negen oud-leerlingen van de topsportschool de sterren van de Braziliaanse hemel. Rio was van Rotterdam, schreven wij al.

En toen kwam daar ook nog eens een heus onderzoeksrapport waaruit bleek dat Feyenoords jeugdopleiding de beste van de wereld is. Helemaal officieel met data, professoren en een duur klinkend Zwitsers onderzoeksbureau. Varkenoord beter dan de opleidingen in Milan, Manchester en Madrid. Jawel meneer.

6. Iedereen houdt van het Centraal Station

Natuurlijk hoort ook het nieuwe Centraal Station in dit rijtje thuis, maar welke lijst moeten we hier in vredesnaam kiezen? Ons nieuwe station werd het afgelopen jaar bijna wekelijks in het zonnetje gezet. De Nationale Staalprijs, de Daylight Award, de Rotterdamse Architectuurprijs.

Het gaafste vonden wij echter dat ons stationnetje volgens Emporis, een Duits databureau voor de architectuur, één van ’s werelds mooiste treinstations is. Het bericht werd onder meer overgenomen door CNN. Rotterdam CS zou het op twee na mooiste station ter wereld  zijn, op dat van Melbourne (Australië) en Uelzen (Duitsland) na.

7. Rotterdam is de Beste Stad van Europa

Wisten wij al langer natuurlijk, maar Rotterdam mag zich in 2015 een heel jaar lang de ‘beste stad van Europa’ noemen. De internationale Academy of Urbanism gaf onze stad die prijs en wethouder Schneider vloog helemaal naar Londen om hem in ontvangst te nemen. Rotterdam werd beoordeelt op aspecten als aantrekkelijkheid, economie en duurzaamheid en liet daarbij steden als Turijn en Aarhus achter zich.

Het probleem met dergelijke prijzen is natuurlijk dat het leuk is voor de winnaar, maar dat er verder niemand een bal geeft om de prijs. Of weet jij wie er in 2012 Europees Stad van het Jaar werd? Tip: het is ook een havenstad en het ligt op slechts een uurtje met de trein van Rotterdam.

8. De Rotterdam beste hoge gebouw van Europa

Hoewel op Vers Beton ook wel bekritiseerd, viel De Rotterdam van Koolhaas onlangs ook in de prijzen. The Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) kroonde de verticale stad tot beste hoge gebouw van Europa. Jammer genoeg was De Rotterdam volgens CTBUH niet het beste hoge gebouw ter wereld, die eer viel One Central Park in Sydney ten deel.

9. Aboutaleb is Nederlander van het Jaar

We waren het stadhuis nog niet uit voor ons eindejaarsinterview met de burgemeester, of Hoofdredacteur van Elsevier Arendo Joustra stuurde een bericht de wereld in: ‘Achmed Aboutaleb. Nederlander van het Jaar.’ Marokkaan en PvdA’er en dan volgens Elsevier Nederlander van het Jaar zijn. Fuck. Daar hadden we Aboutaleb nog wel het een en ander over willen vragen.

Zeker gezien de reacties die zijn uitspraken over een moslimverantwoordelijkheid jegens autochtone Nederlanders sindsdien losmaakten (123). Maar goed, volgens Elsevier is dat juist de reden dat Aboutaleb de prijs verdient: “Een burgemeester zoals een burgemeester hoort te zijn. Toegewijd, oog voor detail, soms hard, altijd duidelijk. In tal van relevante maatschappelijke kwesties – van gemeentelijke wietteelt tot polderjihad – heeft Aboutaleb laten zien niet bang te zijn voor uitgesproken opvattingen.”

10. RET tweede op EK voor Trambestuurders

Ok, we wonnen hem niet, maar hij is te mooi om te laten liggen. De RET is in november namelijk tweede geworden op een officieel Europees Kampioenschap trambesturen. Maar liefst 17 steden deden mee, het Spaanse Parla won.

Belangrijk onderdeel van het kampioenschap is een behendigheidswedstrijd. Trambestuurders moeten zo vloeiend mogelijk optrekken en remmen om het de passagiers zo comfortabel mogelijk te maken. Onze trambestuurders kunnen dus net zo vloeiend optrekken als Robin van Persie kan koppen. Dat lijkt ons een mooie gedachte voor het nieuwe jaar!