PixDuizenden politieagenten gingen van deur naar deur, honderden sluipschutters lagen op de daken, tientallen mediahelikopters legden de jacht op de verdachte van de aanslagen tijdens de marathon van Boston minutieus vast. Ruim 24 uur lang beheerste deze groots opgezettemanhunt de internationale media, voor al het andere nieuws was slechts ruimte in de ticker – de nieuwsflitsenbalk onderaan het televisiescherm. Terwijl de verdachte van de bomaanslag langzaam wordt ingesloten verschijnt in die ticker heel eventjes het volgende bericht: “Coffee shop bomb kills 27 people in Iraq.”

Natuurlijk is het flauw om ‘Boston’ in het licht van Iraakse aanslagen te relativeren. De marathonaanslagen wekken juist de aandacht omdat Amerika geen land in een (bijna-)burgeroorlog is, de laatste keer dat een grote aanslag op Amerikaanse bodem plaatsvond leverde dat de wereld twee oorlogen op en de jacht op de twee verdachten was één van de meest mediagenieke gebeurtenissen van de afgelopen jaren. Daarnaast hebben de nabestaanden en slachtoffers van de ‘Boston bombings’ weinig aan de wetenschap dat aan de andere kant van de wereld mensen bij een soortgelijke aanslag het leven lieten.

Wanneer je de twee aanslagen echter in grotere context zet is er wel degelijk een interessant verhaal te vertellen. Zo brengt onderzoeksbureau Vision of Humanity ieder jaar de Global Terrorism Index uit, waarin de impact van terreur op de samenleving in 158 landen wordt weergegeven. Daaruit blijkt dat terreur nergens ter wereld zoveel voorkomt als in Irak. Sinds de Amerikaans-Britse inval in maart 2003 is het terreurgeweld daar geëxplodeerd. In 2002 werden nog slechts zes aanslagen gepleegd, in 2011 waren dat er 1228. Van alle terreurslachtoffers die tussen 2002 en 2011 wereldwijd vielen was een derde Irakees. In 2002 stond het land nog op een 28e plaats op de GTI-lijst, sinds 2004 voert het de lijst aan.

Ondertussen is Noord-Amerika de meest terreurluwe regio ter wereld. Zelfs in West-Europa heb je negentien keer meer kans om het slachtoffer te worden van terrorisme dan in Noord-Amerika. In 2002 voerde Amerika de GTI-lijst juist aan, vanwege de aanslagen op het World Trade Center een jaar eerder. Sindsdien nam de impact van terreur op de Amerikaanse samenleving steeds af, waardoor het land nu op de 41eplaats staat. Hoewel de spectaculaire manhunt anders deed vermoeden, is Amerika dus één van de veiligste landen ter wereld.

Dit artikel verscheen eerder op het permablog van De Nieuwe Pers.