Op het permablog van De Nieuwe Pers publiceerde ik een drieluik over de aanval op de goudkoers. Dit is het tweede deel. 

5792635506_697faa416d_z-300x168Wie zijn nu deze grote spelers? Anders dan voor een simpele journalist van De Nieuwe Pers moet dit voor de Amerikaanse toezichthouder op de handel in edelmetaal CFTC eenvoudig te controleren zijn. Eén belletje naar de tussenhandelaren via wie alleen afgelopen vrijdag al 374.000 futurecontracten (samen goed voor ruim 1,1 miljoen kilo goud) werden aangeboden, vragen wie er aan de andere kant van die contracten staat, en klaar is kees. Maar niets van dit. Je zou verwachten dat de toezichthouder op zijn minst enige belangstelling zou tonen voor de grootste daling van de goudprijs sinds de jaren ’80, maar de CFTC rept er op zijn website met geen woord over. Ook op Twitter is de toezichthouder als sinds afgelopen vrijdag stil.

Zolang de CFTC het moordwapen dus weigert te bekijken, zit er voor dit journalistieke rechercheonderzoek niet veel anders op dan de volgende vragen te stellen: wie had er gelegenheid? En wie heeft er motief? Die eerste vraag kadert het aantal mogelijke verdachten al behoorlijk in. Volgens Middelkoop kan slechts een handjevol spelers het zich veroorloven zulke grote hoeveelheden goud en zilver in de markt te zetten: alleen een paar grote (centrale) banken. Paul Craig Roberts gaat er in zijn artikel zoals gezegd zelfs van uit dat er maar één speler is die dit kan: de Fed.

Dan de vraag wie er motief heeft bij een dergelijke negatieve koersmanipulatie. Eigenlijk is er op die vraag maar één antwoord mogelijk: de Amerikaanse centrale bank. Sinds het uitbreken van de kapitaalcrisis is de geldpers namelijk vol open gezet. Al bijna drie jaar, en naar verwachting nog tot minimaal 2014, heeft de Fed de belangrijkste rentestanden namelijk rond de nul procent staan. Hierdoor worden grote hoeveelheden dollars de economie ingepompt, waar geen reële economische groei tegenover staat. Normaal gesproken zou de inflatie hierdoor de pan uitgieren. Dat is ook precies de reden dat de Europese Centrale Bank terughoudender is met deze maatregel. De dollar is echter de smeerolie van de wereldeconomie en geldt vaak nog als redelijk veilige belegging. Deze positie van de Amerikaanse munt dempt de inflatiegevolgen van het aanzetten van de dollarpers, waardoor de Fed grote banken kan blijven steunen.

Als goud en zilver echter flink in waarde stijgen is dat schadelijk voor de dollar. Sowieso wordt de Amerikaanse munt uitgedrukt in edelmetaal minder waard – wat een vorm van inflatie is. Maar ook is het een teken dat goud (nog) meer als veiliger belegging wordt gezien dan de dollar. Het gevolg: beleggers, bedrijven en andere landen gaan goud kopen in plaats van dollars, waardoor het aantal dollars op de wereldmarkt stijgt, de wisselkoersen dalen, de importkosten voor Amerikaanse burgers en bedrijven stijgen, de inflatie toeneemt en de Amerikaanse economie uiteindelijk stagneert.

Daarom moest en zou het vertrouwen in edelmetaal als waardevaste belegging een knauw krijgen. Dus werd de aanval op de goud- en zilverkoers ingezet. Volgens Middelkoop is het een terugkerend patroon dat telkens na een grote financiële crisis de edelmetalen worden aangevallen om beleggers toch vooral het signaal te geven hierin niet een veilige belegging te zoeken. “Je zag het gebeuren na de val van Lehman Brothers, nadat Zwitserland zijn franken koppelde aan de euro, en nu weer na de Cyprus-crisis.”

Onder beurshandelaren was al langer bekend dat relatief veel beleggers in goud een stop-loss grens van rond de 1520 dollar hadden ingesteld. Dit betekent dat veel beleggers om hun eigen verlies te beperken hun goud automatisch zouden gaan verkopen als de prijs beneden dit niveau zou zakken. Als de koersaanval de goudprijs dus beneden de 1520 dollar zou krijgen, zou er automatisch nog meer goud op de markt komen, zouden de koersen verder dalen en zouden beleggers nog paniekeriger reageren. Precies dit gebeurde dan ook afgelopen week. Vervolgens doken de media er bovenop, waarna de hele wereld hoorde dat beleggen in goud verliesgevend geworden was. Mission accomplished.

Dit artikel verscheen eerder op het permablog van De Nieuwe Pers.