Op het permablog van De Nieuwe Pers publiceerde ik een drieluik over de aanval op de goudkoers. Dit is het eerste deel. 

John Luis

Iedere middelbare scholier met economie in het pakket weet dat in turbulente economische tijden als deze beleggingen in edelmetaal populair worden. Toch dalen de goud- en zilverkoersen nu al maandenlang, met de scherpe goudkoersdaling van afgelopen vrijdag van acht procent naar 1356 dollar per troy ounce (31,1 gram) als voorlopig dieptepunt. Aan het begin van dit jaar was een troy ounce nog 1675 dollar waard. Een tegenvallende economische groei in China wordt als oorzaak genoemd (dalende vraag naar goud), net als de Cypriotische verplichting om een deel van de goudvoorraad te verkopen om cash te verkrijgen (stijgend aanbod van goud). Maar volgens sommige analisten is er meer aan de hand. De Fed, de Amerikaanse centrale bank, zou de goudkoers actief en negatief beïnvloeden.

Deze beschuldiging komt niet van de minste. In deze column geeft Paul Craig Roberts, voormalig onderminister van Financiën in Amerika, aan dat hij er van uitgaat dat de Fed afgelopen vrijdag 500 ton goud, ter waarde van bijna 25 miljard dollar, in de markt heeft gezet. De dalende goudkoersen die hiervan het gevolg waren leverde de verkoper een verlies op van 1,17 miljard dollar. Volgens Roberts is er niemand ter wereld die het zich kan veroorloven zo’n immense hoeveelheid goud in één keer in de markt te zetten en daarop zo’n enorm verlies te nemen. Behalve de Amerikaanse centrale bank.

Duidelijk is dat de enorme koersdaling van de goudprijs is veroorzaakt door een extreem hoog aanbod van goud. De afgelopen dagen is zelfs meer goud aangeboden dan alle goudmijnen wereldwijd in een jaar kunnen produceren. Volgens Nederlands meest bekende goudanalist Willem Middelkoop, die momenteel op een goudconferentie in Zürich is, lijdt het dan ook geen twijfel dat grote spelers de goudkoers onder druk proberen te zetten. “Niemand hier denkt dat het een normale koersbeweging betreft”, zegt hij over de telefoon.

Een derde aanwijzing dat een klein aantal grote spelers de goudprijs bewust onder druk probeert te zetten wordt gegeven door de verhouding tussen kopers en verkopers. Volgens Luc van Hecke, directeur van de marktleider van de Benelux in fysieke edelmetaalhandel Amsterdam Gold, is deze verhouding bij zijn bedrijf de laatste dagen 9:1. Door deze gigantische belangstelling nemen de wachttijden voor levering van fysiek goud en zilver, en zelfs de leveringskosten, de laatste dagen toe. Bij Amsterdam Gold is de Silver Eagle-munt, een zilveren munt geslagen door US Mint, door de grote belangstelling zelfs niet meer te bestellen. Aan de andere kant van de oceaan klinken soortgelijke geluiden. De Canadese Scotiabank, één van de grootste Noord-Amerikaanse spelers op de edelmetaalmarkt, meldt bijvoorbeeld dat mensen maandag urenlang in de rij stonden om fysiek goud en zilver te kopen. Als er zoveel meer kopers dan verkopers zijn kan het dus welhaast niet anders of het kleine aantal verkopers biedt gigantische hoeveelheden edelmetaal aan.

Dit artikel verscheen eerder op het permablog van De Nieuwe Pers.