146188759_df08b0dd66_z-300x200Het is inmiddels woensdag, elf dagen nadat de Cypriotische hogedrukpan haar kookpunt bereikte, en nog altijd kunnen de eilanders niet bij hun geld. Rekeninghouders van de twee grootse banken van het land kunnen nog altijd maar maximaal 100 euro per dag van hun spaartegoed opnemen en ze weten inmiddels dat ze hun centen boven de honderdduizend euro zullen gaan verliezen. Leest of bekijkt u de reportages maar over de gevolgen die dit heeft voor de jonge ondernemers die aan het sparen waren voor een eigen zaak, voor de bijna-pensionado’s die na jarenlang werken van een leven in de zon wilden gaan genieten, voor de jonge ouders die een huis wilden gaan kopen.

Maar ja, het kon niet anders toch? De banken moesten gesloten om een bankrun en een faillissement van Cyprus te voorkomen. En door het afpakken van alle spaargelden boven een ton zouden vooral Russische zwart geld-oligarchen getroffen worden, toch?

FOUT!!! Terwijl de gewone Cyprioten iedere dag keurig in de rij aansloten om hun meijertje zakgeld op te nemen, bleven filialen van de Bank of Cyprus en de Laiki Bank in Londen gewoon open. Zonder opnamerestricties. Terwijl de gewone Cyprioot dacht dat iedereen in hetzelfde schuitje zat, hieven de Russische oligarchen de afgelopen dagen via Londen hun Cypriotische bankrekening op. Hoeveel geld er inmiddels van de twee banken is verdwenen is nog niet duidelijk, maar zeker is dat het om miljoenen euro’s gaat. De Cypriotische overheid heeft inmiddels gezegd een ‘diepgravend onderzoek’ te gaan instellen, maar ja, die centjes zijn natuurlijk al ruimschoots verdwenen. En zo is het niet de grote boze Russische don Corleone die het slachtoffer wordt van de Cypriotische ‘redding’, maar de gewone, spaarzame Cyprioot. #Goh

Dit artikel verscheen eerder op het permablog van De Nieuwe Pers.