001Afgelopen zondag gingen 120.000 Fransen de straat op om hun steun aan Hollande’s plannen voor de legalisering van het homohuwelijk te betuigen. Dit in reactie op een eerdere demonstratie van 340.000 Fransen voor de bescherming van het traditionele huwelijk. Hoe ouderwets! Uw steun betuigen voor of tegen het homohuwelijk kan veel eenvoudiger, via één klik met de muisknop. Ofwel: de petitionering van het burgerlijk protest.

Vind u dat Franse homo’s niet zouden mogen trouwen? Laat dat dan hier weten, ruim 20.000 mensen gingen u voor. Of mag homoseksueel Frankruik wat u betreft juist wel in het huwelijksbootje stappen? Dan kunt u dat hier (al 200.000 handtekeningen) of hier (270.000 handtekeningen) laten weten. En Amerikaanse homo’s? Vindt u het best dat zij trouwen? Of juist niet? En Nieuw-Zeelandse homo’s? En Schotten?

De grootste online petitie omtrent het homohuwelijk werd door de Anglicaanse kerk in het Verenigd Koninkrijk georganiseerd. Maar liefst 620.000 mensen lieten weten dat het traditionele huwelijk volgens hen beschermt moest worden. Zij werden daartoe tijdens de zondagse kerkdienst opgeroepen en op christelijke scholen werden zelfs kinderen aangemoedigd de petitie te ondertekenen. De petitie is echter geen indicatie van het gemiddelde gemoed van de Britten. Uit polls blijkt al jarenlang een meerderheid voor de legalisering van het homohuwelijk. Net als in Frankrijk overigens. De petitiepandemie maakt dan ook niet zozeer verschillende visies zichtbaar, maar is meer een teken van de radicalisering van een onderwerp.

Dit artikel verscheen eerder op het permablog van De Nieuwe Pers.