‘Where Is The…’ (WIT) is een stichting die een podium biedt aan jong talent. Het project ‘Where Is The ARTist’ biedt deze jonge artiesten een gezicht. Op WhereIsTheWebsite.nl zal je daarom regelmatig een interview van mijn hand met één van WIT’s talenten vinden. In aflevering vier: architect Ben Regtop.

Een architect tussen de muzikanten: hoe kan dat? Met deze vraag in het achterhoofd vond het interview met Ben Regtop (34) plaats. Ben werd in 2005 partner bij het ontwerpershuis DAVL Studio in Den Haag. DAVL Studio maakt architectonische totaalontwerpen en streeft een evenwicht tussen gebruiker en omgeving na. DAVL Studio was initiatiefnemer van het project ‘Frame Your Dreams’ (FYD), dat bij Where Is The Snurk?! gepresenteerd werd. Ben hielp ook mee bij de organisatie van de W8N8.

Het FYD-project heb je vast wel zien hangen op de zolder in Paradiso. Die grote, roze schilderijlijst tegenover de DJ-booth waar een scherm in hing waarop constant beelden van (bijna) slapende mensen getoond werden. ‘Een belangrijk kenmerk van dromen is dat ze door alle wetten en grenzen heen breken,’ vertelt Ben. In dromen is werkelijk alles mogelijk, en ze laten ze zich niet vangen of inlijsten. Om dit te illustreren wilden wij een object ontwerpen waarbij dit juist wél gebeurd, waarin een droom wél wordt gevangen. Al snel kwamen we toen op het idee om een bed in de vorm van een enorme schilderijlijst te ontwerpen. De lijst die je op Where Is The Snurk zag was overigens een impressie van het origineel, dat veel te groot en zwaar was om naar de zolder van de Paradiso te verspelen. Het originele bed is te bewonderen in designgallerie Friday Next aan de Overtoom.’

Al eerder heeft Ben zich met de aankleding van een WIT-event beziggehouden. Tijdens de W8N8 heeft hij zich samen met het Space Innovators Collective bezig gehouden met de visuele vertaling van het thema ‘wachten’ en ontwierp hij onder meer de bar, het logo en de DJ-booth. ‘Van huis uit ben ik architect,’ vertelt Ben. ‘Dat betekent dat ik me met heel mooie dingen mag bezighouden, dat ik mooie dingen mag ontwerpen. Dat is echter maar één kant van de medaille. Als het gebouw ontworpen is moet ik me gaan bezighouden met de duizend-en-één regeltjes, procedures en vergunningen die bij de daadwerkelijke uitvoering van het ontwerp komen kijken. De ontwerpen van DAVL Studio zijn ook nog eens heel experimenteel. Dat maakt dat de procedures zich soms jaren voortslepen. Daarom is het zo leuk af en toe iets met WIT te doen, het is een creatieve uitlaatklep en ik zie een stuk sneller resultaat van mijn inspanningen.’