‘Where Is The…’ (WIT) is een stichting die een podium biedt aan jong talent. Het project ‘Where Is The ARTist’ biedt deze jonge artiesten een gezicht. Op WhereIsTheWebsite.nl zal je daarom regelmatig een interview van mijn hand met één van WIT’s talenten vinden. In aflevering twee: neosoul- en wereldmuziekzangeres Melissa Fortes.

Melissa Fortes is een 32-jarige zangeres uit Rotterdam. Ze heeft onder meer opgetreden met de Nederlandse reggae-artiest Ziggi Recado. Met wereldmuzikant Neco Novellas zong ze bij televisieshows als “Raymann is Laat” en “Vrije Geluiden.” Voor WIT gaat ze 9 april optreden op Where Is The Snurk? ‘Ik heb er ontzettend veel zin in. Ik ga gewoon optreden in de Paradiso! Het maakt niet uit dat het op zolder is, ik ben gewoon superblij met deze kans.’

Melissa heeft een Nederlandse moeder en een Kaapverdische vader. Haar muziek is een mix van verschillende stijlen. ‘De Kaapverdische zangeres Sara Tavares weet de muziek uit mijn vaderland breder te trekken, waardoor zij toegankelijk is voor een breder publiek. Daarin is ze een voorbeeld voor me. Verder kent mijn muziek invloeden uit de neo-soul. Een zangeres als Jill Scott is daarom ook een inspiratie voor me.’

De laatste tijd krijgt Melissa steeds vaker de kans om met een liveband op te treden. ‘Een artiest is niets zonder zijn band. Het live aspect is zo belangrijk. Daarom ben ik zo blij met mijn muzikanten. Een paar muzikanten die me gaan begeleiden bij Where Is The Snurk? begeleiden ook The Fifth, een zanger met wie ik heb samengewerkt. Ook zullen er een paar muzikanten van Jared meedoen, met hen heb ik ook eerder gewerkt. De meiden die 9 april de backingvocals zullen doen ken ik al heel lang, dat zijn supergoede vriendinnen van mij. Met al mijn muzikanten heb ik een klik, dat vind ik heel belangrijk. Ik wil dat een band op het podium een gezamelijke energie uitstraalt. Alle muzikanten en artiesten moeten daarin opgaan. Als het lukt het publiek daarin mee te krijgen dan creëerje samen een moment waarin tijd niet lijkt te bestaan. Dat is magie.’

‘Eigenlijk wist ik mijn hele leven al dat ik zangeres en actrice wilde worden,’ vertelt Melissa. ‘Toch stelde ik het altijd uit. Dat had verschillende oorzaken. Nelson Mandela zei ooit: “It’s our light, not our darkness that most frightens us. We ask ourselves: Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous? Actually, who are you not to be?” Voor mij ging dat zeker op, ik was zelf mijn grootste vijand. Altijd stelde ik het uit om te gaan zingen, te gaan acteren, om mijn droom te gaan najagen. Altijd vond ik wel een reden: ik moest mijn diploma halen, een professionele carrière opstarten, ik moest me muzikaal op honderd-en-één manieren verbeteren.’

‘Toen mijn vader en mijn oma drie jaar geleden kort na elkaar overleden, veranderde dat. Ik besefte dat ik niet het eeuwige leven heb. Ik ben nu 32 jaar, waar wacht ik nog op?! Vanaf dat moment ben ik achter mijn passie aangegaan. Het was de beste beslissing uit mijn leven. Ik ben nu zó gelukkig. Ik sta elke dag op in de wetenschap dat ik ga doen wat ik het allerfijnst vind in de hele wereld. Ik mag op een podium staan en mensen betalen ervoor om mij te zien, om naar mij te luisteren. Dat is écht het mooiste wat er is.’