‘Where Is The…’ (WIT) is een stichting die een podium biedt aan jong talent. Het project ‘Where Is The ARTist’ biedt deze jonge artiesten een gezicht. Op WhereIsTheWebsite.nl zal je daarom regelmatig een interview van mijn hand met één van WIT’s talenten vinden. In aflevering drie: Kim Erkens van de Theatrale Muziekact Kroons.

Kim Erkens vormt samen met Jord Filali de Theatrale Muziekact Kroons. Jordi is een hiphopper, Kim is een zangeres die iets wegheeft van Kate Bush en Björk. Een optreden van Kroons is zeer energiek en theatraal, en er wordt van allerlei attributen gebruik gemaakt. Voor WIT speelden ze op Where Is The Soul. “Bij WIT stonden de mensen heel erg open voor onze flow en onze positieve energie. Voor die mensen maken wij muziek.” In augustus staat Kroons op Dance Valley. Ook is Kroons één van de zeven geselecteerde acts is voor MCN Homegrown 2011; een samenwerking van Muziek Centrum Nederland en Top Notch om muziektalent zonder platencontract te stimuleren en kansen te bieden.

“Aanvankelijk stond ik, toen ik Jordi ongeveer vier jaar geleden op de Rockacademie in Tilburg tegen kwam, sceptisch tegenover een samenwerking. Ik had hem zien optreden en hij deed dat met zoveel energie dat ik me afvroeg of ik daarbij overeind zou blijven. Later hoorde ik van hem dat hij hetzelfde dacht. Het klikte echter meteen. Omdat we allebei een hele krachtige podiumpresentatie hebben versterken we elkaar en houden we elkaar in balans.

Tijdens een optreden willen Jordi en ik een droomwereld creëren. We willen dat het publiek de dagelijkse sleur even vergeet. Kroons is daarmee een soort escapisme. In een volmaakte wereld zou het altijd zonnig zijn, zou iedereen blij zijn. Maar de echte wereld werkt zo niet, het regent soms en veel mensen leven een jachtig bestaan. Dat levert frustratie op. Die frustratie, daar gaan veel van onze teksten over, maar we willen deze tegelijkertijd op een positieve, energieke manier laten horen. In onze act zit daarom frustratie en agressie, maar het is ook sexy en speels. Wat me daarbij opvalt is dat veel mensen, vooral mannen, denken dat ik in het dagelijks leven net als op het podium sexy ben en een grote bek heb. Maar op het podium zie je een uitvergroting van dat deel van mij, niet het totaalplaatje. Ik speel daar met dat sexy beeld. Ik heb het idee dat het heel overdreven is, maar toch neemt men het vaak serieus. In echte agressie, echte boosheid of echte geiligheid kan je helemaal vrij zijn, kan je helemaal los komen te staan van de dagelijkse wereld. Op het podium voel ik me ook zo vrij en geef ik me helemaal bloot. Iemand die zich helemaal vrij voelt is überhaupt sexy. Ik denk dat mensen dat oppikken. Maar na een optreden ben ik ook weer gewoon Kim, met onzekerheden en zonder grote bek.”