Afgelopen zondag werd diep in het Rijksmuseum het nieuwe seizoen van AchieVers ingeluid. Speciaal vanwege de Uitmarkt was het talentenpodium van Top Notch en Lebowksi naar het Museumplein uitgeweken. Logisch; de Uitmarkt is de opening van het culturele seizoen in Amsterdam en natuurlijk moest AchieVers, met al zijn talentvolle schrijvers, muzikanten, dichters en magazinemakers, daar bij zijn.

Zonder twijfel was de meest succesvolle ‘AchieVer’ van het afgelopen seizoen James Worthy. Zijn debuutroman beleeft inmiddels zijn vijfde druk en ook werd inmiddels een heuse James Worthy-mixtape gemaakt. Daarop lezen diverse artiesten van Top Notch een hoofdstuk uit zijn roman voor. Dat de snelheid van zijn succes hem nog steeds overdonderd bleek afgelopen zondag, toen zijn aloude stotterkwaal hem opbrak tijdens het voorlezen van een passage uit zijn boek. Gelukkig was daar Mike, een fan uit de zaal, die het voorlezen voor zijn rekening nam. Nog even ontstond er een gesprek tussen de schrijver en zijn fan: “Wat ben je klein in het echt, James.” “Ik trap je in elkaar, Mike.”

Dit tekent de ontspannen en ietwat lacherige sfeer die de middag kenmerkte. Toen rapper Sef het podium betrad om zijn hit ‘De Leven’ ten gehore te brengen lukte het de geluidsman niet het juiste nummer op de cd te vinden. Uiteindelijk is hij alle nummers maar afgegaan, totdat de soundtrack van de film ‘Rabat’ gevonden was. Gelukkig kon zowel het publiek als Sef er wel om lachen.

Ook het interview dat presentator Johan Fretz, die de middag sowieso op een prettige manier aan elkaar praatte, met Toine Donk hield kenmerkte zich door een ontspannen sfeer. Gezeten op twee stoffige, oude stoelen bespraken de twee het door Donk opgerichte literaire tijdschrift Das Magazin. Begin september verschijnt het eerste nummer waarin bijdragen zullen staan van ondermeer Jan Jaap van der Wal, Daan Heerma van Voss en Faberyayo. Das Magazin is afgelopen zomer van de grond gekomen door crowd funding via de kunstondersteunende website Voordekunst.nl. Binnen enkele dagen na de lancering van het Das Magazin-project was het benodigde startkapitaal van vijfduizend euro verzameld. Donk toonde zich hierover nog steeds verbaasd.

Verder stond AchieVers vooral in het teken van alles wat Top Notch en Lebowski de komende weken gaan uitbrengen. Sanne Vogel las een verhaal voor uit haar nieuwe boek, waarin de hoofdpersoon naar New York gaat om haar maagdelijkheid te verliezen. Henk van Straten las een scene voor waarin hij De Wereld Draait Door op cynische wijze op de hak neemt. Deze scene komt uit zijn boek ‘Superlul’, waarin iemand vanwege zijn ‘monsterlijke geslacht’ landelijk bekend wordt. Ome Omar kreeg de lachers weer eens op zijn hand met een verhaal uit zijn binnenkort te verschijnen boek ‘Oerknal’. Ditmaal vertelde hij over de keer dat hij zijn eerste semilegale baantje als pizzabakker had, wat er op neer kwam dat hij vooral aan het blowen en bier aan het drinken was met zijn baas. Johan Fretz ten slotte las voor uit zijn roman waarin een op hemzelf geïnspireerde hoofdpersoon in 2030 de verkiezingen wint. In het door hem voorgelezen hoofdstuk maakt Fretz Geert Wilders, zonder hem bij naam te noemen, en de mensen die op hem stemmen met de grond gelijk.

Naast al deze jonge, debuterende schrijvers beklommen ook oude rotten het AchieVers-podium. Zo was daar Hans Dagelet, acteur in talloze televisieseries, films en theaterstukken en trompettist in de band van Spinvis. Hij kwam voorlezen uit zijn roman ‘De man met de vier O’s’. Meteen werd duidelijk wat veertig jaar podiumervaring met een mens doet. Dagelet las niet voor uit zijn boek, hij droeg er uit voor. Het podium van AchieVers stond diep in het Rijksmuseum aan het einde van een lange boekenmarkt, en terwijl Dagelet op het podium stond leek het alsof het rumoer van de markt iets verstomde en de enorme zaal een stukje kleiner werd.

Dagelet’s bombastische manier van voordragen stond in schril contrast met die van de andere oude rotten Erik Jan Harmens en Rick de Leeuw. Harmens en De Leeuw werken samen aan een poëziebundel en kwamen daar enkele gedichten uit voordragen. Vooral de manier waarop Harmens zijn stukken voordroeg was gespeend van iedere verfraaiing of intonatie. Dit werkte enigszins bevreemdend. De teksten komen door de toonloze voordracht weliswaar los van hun auteur centraal te staan, maar door de rumoer vanuit de enorme museumzaal waren ze ook lastig te volgen.

Al deze literaire bijdragen werden omlijst met muzikale bijdragen van Top Notch-artiesten. Lucky Fonz III trad op, en zong James Worthy toe dat hij zijn boek gelezen had en mooi vond. Gers Pardoel kwam drie nummers van zijn nieuwe plaat ‘De Wereld Is Van Jou,’ die 30 september gaat uitkomen. Schilder, grafisch vormgever en muzikant Peter Schuyff kwam blijk geven van zijn multi-talent, door met rauwe whiskystem een prachtig folknummer ten gehore te brengen. R&B-zanger Jayh Jawson, wiens debuutalbum een kleine twee weken geleden uitkwam, sloot de dag samen met gitarist Xerxes af.

Met de editie op de Uitmarkt heeft AchieVers zijn tweede seizoen ingeluid. De laagdrempelige manier waarop artiesten hun nieuwe werk kunnen uitproberen en promoten, en de ontspannen manier waarop zij met elkaar en met een welwillend publiek in contact kunnen komen lijken ook dit jaar weer kenmerkend te zijn. Wederom blijkt hoe ontzettend veel talent er zit bij Lebowksi en Top Notch. Het wordt een mooi jaar!