Afgelopen week kwam de video ‘Wat Is Er?!’ van Sjaak en Appa online. Heel hiphopminnend Nederland stond in vuur en vlam door deze keiharde productie van Big2. “Sjaak” was trending topic op Twitter, de video werd binnen vier dagen meer dan honderdduizend keer bekeken op YouTube en als klap op de vuurpijl werd ook nog eens bekend dat Sjaak getekend heeft bij Top Notch. Kortom: Sjaak, aka Mr. Shakes, is terug!

‘Wat Is Er?!’ is gemaakt voor de soundtrack van de eerste Habbekrats-film ‘Rabat,’ die vanaf 9 juni in de bioscopen draait. De film gaat over de vriendschap tussen drie jongens, en hoe deze onder druk komt te staan tijdens een roadtrip naar Marokko. ‘Het is voor mij erg leuk om aan de film mee te werken,’ vertelt Sjaak. ‘Mijn familie komt oorspronkelijk uit Rabat. Volgende week ga ik er weer heen, ik sta er op het Mawazine festival. ’

Sjaak brak in de zomer van 2007 bij het grote publiek door met zijn bijdrage aan het nummer ‘Ik Heb Schijt’ van Appa. In hetzelfde jaar tekende hij een platencontract bij SPEC, het label van Ali B. Uit die tijd kent hij de filmmakers van Habbekrats: ‘Samen hebben we de video voor “Ik Heb Schijt” schoten. Die werd met bijna vijf miljoen views een groot succes. Later werkte ik ook voor de The Partysquad-hit “Stuk” met ze samen. Die video is inmiddels ruim vier miljoen keer bekeken. We hebben met “Wat Is Er?!” dus nog wel even te gaan.’

In 2008 bewees de rapper uit Amsterdam-Oost bijzonder productief te kunnen zijn. Zijn EP ‘Sjaakmat’ verscheen en hij rapte mee op een groot aantal tracks. Zo was hij te horen op ‘Dubbel O’ van Yes-R, ‘Baas’ van Ali B en ‘Leven van du Faam’ van Kempi. In 2010 volgde een gastbijdrage op de tweede Top Notch-single van DJ Promo: ‘Miami Vice ft. Sef & Sjaak.’ In hetzelfde jaar was hij te horen op de The Opposites-kraker ‘Duif op de Dam ft. Burgs, Sjaak & Kleine Viezerik.’ Qua solo releases was het echter vrij stil rond de rapper. ‘Wegens privé-omstandigheden was ik een tijdlang weg,’ vertelt hij. ‘Toch heb ik er nooit aan getwijfeld of ik een come-back zou maken. Ik vind rappen gewoon veel te leuk.’

Inmiddels heeft Sjaak een platencontract getekend bij Top Notch. Sjaak: ‘Ik ben heel blij met de kans die me daar geboden wordt. Ik was toe aan een nieuwe stap, aan verandering. Ik kijk alleen maar positief terug op mijn tijd bij SPEC, en ik ben Ali dankbaar voor de tijd en energie die hij in me heeft gestoken. Hij heeft me geholpen te komen waar ik nu sta, daardoor kan ik nu deze stap maken.’  Inmiddels is Sjaak druk bezig aan een nieuw album. ‘Er moet nog een boel aan gebeuren, maar er zit nu wel beweging in. Dat is fijn. Jullie gaan nog veel van mij horen!’