Afgelopen zondag vond in Hotel V in Amsterdam voor de laatste maal dit seizoen AchieVers plaats. Een stoet aan jonge en ervaren muzikanten, schrijvers, poëten en verhalenvertellers trok op het door Lebowski Publishers en Top Notch gecreëerde podium voorbij. De zaal zat bomvol, als altijd. Terecht. De afgelopen maanden is telkens een gevarieerde en interessante verzameling van podiumkunstenaars aan het publiek gepresenteerd. AchieVers is daarmee een belangrijke aanvulling in het Amsterdamse culturele landschap geworden.

Één van de belangrijke positieve eigenschappen van AchieVers is zijn laagdrempeligheid. De artiesten wachten tussen het publiek op hun beurt om, met een biertje in de hand, het podium te betreden. Altijd worden ze hartelijk welkom geheten door Johan Fretz, de vaste gastheer van AchieVers. Sommige artiesten kent hij persoonlijk. Willem Bosch bijvoorbeeld, die afgelopen zondag het spits afbeet met een verhaal over de gebeurtenissen in Amsterdam nadat de Aarde is gestopt met draaien, is zijn huisgenoot. Willem komt zelfs nog voor in Johan Fretz´ boek, waaruit hij zondag een hoofdstuk voorlas. Ook super-AchieVer James Worthy is inmiddels een bekende van Johan. Al bij de eerste editie van de talenten-showcase was James erbij, en hij sloeg sindsdien geen editie over. Het publiek heeft zijn ontwikkeling de afgelopen maanden kunnen volgen, waardoor James een beetje ‘onze schrijver’ werd. Inmiddels is zijn debuutroman al tienduizend keer verkocht en is het aan zijn vierde druk toe. Ditmaal kwam hij echter voorlezen uit zijn nieuwe roman, wat een sriller (“een thriller, maar dan zoals Mart Smeets het zou uitspreken.”) moet worden. Er komt een “broccolikleurige bordercolli” in voor; een geweldige woordkeus voor iemand die stottert.

Ook andere gasten hebben inmiddels zo vaak het AchieVers-podium beklommen, dat ze een bekende zijn geworden. Denk bijvoorbeeld aan Ome Omar, die weer een BlackBerry-voorleessessie kwam houden. Zijn verhaal speelde zich ditmaal af in de Bermudadriehoek van lagere school, coffeeshop en snackbar in Amsterdam-Noord, waar volgens Omar al veel levens naar de knoppen zijn gegaan. Johan introduceerde hem als “De Koning van de Swag,” en waarschijnlijk heeft hij daarin gelijk. Of denk aan Henk van Straten, die al uit verschillende boeken kwam voorlezen en een film presenteerde bij AchieVers. Ditmaal kwam hij voorlezen uit zijn boek ‘Superlul,’ over een man die bekend wordt vanwege zijn “monsterlijk geslacht.” In de door Henk voorgelezen scene ontwikkelt zich een discussie tussen Lange Frans en de eigenaar van de superlul, over wie er eerder te gast zou zijn bij Zomergasten. Waarschijnlijk de superlul.

Ten slotte zijn er artiesten die voor het eerst te gast zijn bij AchieVers. Vaak staan zij nog aan het begin van hun carrière, maar het creatieve talent is er niet minder om. Kijk bijvoorbeeld naar Lize & Lars. Lars schrijft korte, grappige, quasiserieuze, Toon Hermansiaanse versjes; Lize maakt daar tekeningetjes bij. Het plezier spat er aan alle kanten af. Of kijk naar de Poetry Pusher, samen met zijn zingende begeleidster Daisy P. Na hun optreden bleef het publiek verwonderd achter: waar eindigt de poëet en begint de rapper? Het maakte maar weer eens duidelijk dat creativiteit zich niet in genres laat vangen. Kijk naar Christiaan Alberdingk Thijm, die bewees dat talent ook op latere leeftijd kan ontbotten. De voormalige advocaat las voor uit zijn debuutroman ‘Het Proces van de Eeuw’ waarin de cultuur en de taal van de Amsterdamse zuid-as genadeloos wordt opgetekend. En kijk tenslotte naar Kelsey Cheslaine Claasz Coockson. Een belangrijk aspect van AchieVers is de mogelijkheid voor jonge schrijvers om ’s middags een verhaal aan de organisatie voor te leggen, en dit nog dezelfde dag te mogen voorlezen. Ditmaal was het de eer aan Kelsey, die een zeer persoonlijk verhaal voorlas van een onenightstand, die zich ontwikkelt tot een diepe verliefdheid.

Voordat Kelsey het podium betrad, had rapper Rico opgetreden. De rooky loste zo de meest ervaren artiest van afgelopen zondag af. Rico heeft een enorme staat van dienst opgebouwd. Hij was lid van Opgezwolle, is tegenwoordig lid van de Fakkelbrigade, en werkte met vrijwel iedere succesvolle rapper in de Nederlandse scene samen: Typhoon, DuvelDuvel, ZwartLicht, Extince, noem maar op. De afgelopen tijd is hij druk geweest met een samenwerkingsproject met beatmaker Kubus. Één track kwam hij van dit nieuwe project uitproberen. Het klonk veelbelovend. Ook andere muzikanten kwamen langs. Gers Pardoel kwam zijn eerste solosingle ‘Morgen Ben Ik Rijk spelen. Case Mayfield kwam een mooi, gevoelig nummer spelen. Kempi en Lucky Fonz III werden op een groot scherm aan het publiek getoond. Zij maakten samen een ‘taxisessie’ -een track, opgenomen op de achterbank van de taxi waar omheen zich het verhaal van de nieuwe bioscoopfilm ‘Rabat’ afspeelt. De laatste act van de middag was Sef, die ‘De Leven -de soundtrack van ‘Rabat’- ten gehore bracht.

Met de zomer voor de deur is het logisch dat AchieVers een pauze inlast. Er gaan geruchten over een mogelijke strandeditie, maar daarover is nog weinig bekend. Te hopen valt dat AchieVers ook volgend seizoen doorgaat. Op een unieke manier worden iedere twee weken literatuur, poezie, film en muziek aan elkaar gekoppeld. De laagdrempeligheid waarmee dit gepaard gaat maakt dat artiesten uit verschillende disciplines elkaar makkelijk ontmoeten en dat verschillende subculturen elkaar op een ontspannen manier leren kennen. Dit maakt AchieVers tot een geweldige invulling van een (brakke) zondagmiddag.

Lees verder op AchieVers.nl