Afgelopen zondag vond wederom AchieVers on Stage plaats. Een speciale editie dit keer, geheel in het teken het debuut van James Worthy. Ik schreef er natuurlijk weer een recensie van. Deze staat al op Top-Notch.nl, en binnenkort ook op Achievers.nl.

Het kan je nauwelijks ontgaan zijn: er is een nieuwe Nederlandse schrijver onder de sterren. Afgelopen zondag kreeg James Worthy bij een speciale editie van AchieVers het eerste exemplaar van zijn debuutroman overhandigd. Verschillende collega-schrijvers, bevriende muzikanten en familieleden spraken de schrijver toe.

Al bij binnenkomst werd duidelijk dat deze AchieVers een feestelijke aangelegenheid zou worden. De in glitterroze rokkostuums gestoken Gebroeders Grimm verwelkomden de gasten en gaven ze meteen het boekje ‘Wat een leven’- een bundeling van het lopende verhaal dat Pepijn Lanen en James Worthy afwisselend schreven op Wateenleven.tumblr.com. Niet veel later werd James Worthy door de Grimm-brothers naar voren gehaald, op een gemakkelijke stoel op het podium gezet, maakte presentator van dienst Johan Fretz bekend dat er voorlopig gratis bier zou zijn en kon de feestelijke namiddag van start.

Binnenkort gaat Top Notch, dat samen met Leboski Publishers James Worthy’s roman uitbrengt, een mixtape uitbrengen waarop verschillende muzikanten een deel van het boek voor zullen lezen. Lucky Fonz III en rapper Sef namen hierop bij AchieVers een voorproefje, en lazen alvast voor. Met name Sef schoot hierbij herhaaldelijk in de lach: ‘You are a seriously disturbed man, James.’
Daarnaast sprak een aantal vrienden de schrijver toe. Zo was daar Arie Boomsma, die hem een boek van Henry Miller kado deed, omdat hij uit interviews had vernomen dat James tegenwoordig zelf niet meer leest. Vervolgens sprak vriend en collega-schrijver Henk van Straten de debutant toe. In de afgunstgroene rede die hij hield, refereerde hij aan de tijd dat hij al schrijver was, en James nog zijn jas aanpakte in de Melkweg. Nee; zijn jas aan moest pakken in de Melkweg. Dit was namelijk James’ vorige baan. Hij herinnerde James eraan dat hij ooit geroepen had dat hij ‘Henks kind wel zou willen baren’ omdat Henk van Straten toen al was wat James Worthy wilde worden: schrijver.
Ook Ome Omar, die twee weken geleden nog de geluidsinstallatie van Hotel V opblies, was van de partij. Hij had vooraf contact gehad met de schrijver over wat hij moest gaan zeggen. ‘Brand me maar helemaal af,’ zou Worthy gezegd hebben. ‘Ik ben de koning van de awkwardness.’ Laat dat maar aan Omar over. Hij vertelde over de keren dat hij James kogellam voor de kroeg tegen kwam, hij James zijn eigen pis zag drinken en hij James voor het eerst straattaal hoorde bezigen: ‘Hey nigger!’
Nadat alle speeches langs waren gekomen –Anna Drijver sprak de schrijver nog toe, evenals zijn zus Bianca, die vanaf het podium Arie Boomsma hoopte te ontmoeten- was het grote moment daar: Willemijn Tillmans van Lebowksi beklom het podium om James het eerste exemplaar van zijn boek te overhandigen. Deze riep daarna meteen zijn moeder het podium op. Met de woorden ‘bedankt voor een foutloze jeugd. Ik hou van jullie,’ gaf hij het boek door aan haar. De middag was afgelopen, de eerste stappen in de schrijverscarriere van James Worthy zijn gezet. We zijn benieuwd!

Lees verder op AchieVers.nl