Afgelopen zondag vond in een hoekje van Amsterdam AchieVers on Stage plaats. Een handvol talenten, in diverse fasen van hum ontwikkeling, liet aan een welwillend publiek horen en zien waar ze mee bezig is. Er werden verhalen verteld, gedichten voorgedragen en muziek gemaakt. Hotel V, uitgeverij Lebowski en muzieklabel Top Notch boden hun talenten met AchieVers een plek waar ze hun teksten en muziek konden uitproberen, en waar de talenten elkaar konden ontmoeten.

Zo was daar Sticks, eigenlijk nauwelijks meer een talent te noemen. De man loopt al lang mee binnen de Nederlandse hiphopscene. Hij creëerde met Opgezwolle zijn eigen wereld. Later richtte de Fakkelteitgroep op, deed hij een aantal soloprojecten. Al meer dan een decennium lang is de man uit Zwolle productief. Op de Rockacademie in Tilburg geeft hij tegenwoordig zelfs les aan de volgende generatie (hiphop-)talent. Je ziet het er aan af. Ervaren staat hij op het podium. Ontspannen doet hij eerst de track ‘Kaapstad’, samen met Freez. Later leest hij nog voor uit eigen werk. Oefenen. Kijken of de regels en de rhymes op het publiek overkomen. Of de flow goed is. Of de regels geschikt zijn voor een nieuwe track, of er nog iets verbeterd moet worden. Het publiek houdt de adem in en volgt de regels van de rapper. Ze weten dat het goed is.

Dan waren daar Boef en de Gelogeerde Aap. In Tilburg moesten ze nog ‘Meneer’ tegen Sticks zeggen. Het laatste jaar rennen ze een beetje achter hun eigen succes aan. De Grote Prijs, getekend door Top Notch, lid van de Fakkelbrigade. Je ziet dat ze nog steeds aan het genieten zijn. Vandaag komen ze met weer iets nieuws. Ze hebben een game gemaakt bij de track ‘Mosredna’ (‘Andersom, maar dan andersom.’) Of eigenlijk, Superoboturbo heeft de game gemaakt. Een vriend. Hij ontwierp ook de T-shirts, de website en het artwork van hun album ‘Wij Zijn’. Iedereen die een laptop heeft meegenomen kan de game spelen en krijgt daar een gesigneerde CD voor. Diegene die hem het snelst heeft uitgespeeld krijgt zelfs een kunstwerk van Superoboturbo. Als de winnaar bekend is loopt de kunstenaar nog even naar hem toe, om uit te leggen hoe hij het werk gemaakt heeft en hoe hij het op kan hangen. Boef en de Aap doen ondertussen nog een track: ‘Echte Helden’ (hebben niks te vertellen). Voor Boef en de Aap is iedereen een Echte Held: het publiek, Hotel V, Top Notch, Lebowski, iedereen.

James Worthy was er ook. Hij gaat binnenkort zijn debuutroman uitbrengen. Hij leest er alvast een stukje uit voor. Het publiek lacht, luistert, ze kennen hem. Via zijn hilarische Tweets, zijn artikelen en zijn columns heeft Worthy de laatste tijd een publiek opgebouwd. Bij AchieVers speelt hij een thuiswedstrijd, het publiek kent hem en vindt hem leuk. Je voelt het iedereen denken: James Worthy komt eraan, maar hoe gaat hij komen? 29 april komt zijn boek uit, zal de rest van Nederland hem net zo grappig vinden als wij? Zullen de mensen zijn teksten, doorspekt met seks, kunnen waarderen? Na 29 april weten we meer, maar afgelopen zondag konden wij er in ieder geval weer hard om lachen.

En dan waren er al die andere talenten. Akwasi, die de komende maand iedere week een track met videoclip online gaat gooien. Ome Omar leest voor vanaf zijn BlackBerry en krijgt de lachers op zijn hand. De regisseurs van Habbekrats, die binnenkort de roadmovie ‘Rabat’ gaan uitbrengen, laten een stukje van de film zien. Johan Fretz, die de presentator van dienst was, sluit met zijn band ‘De Gebroeders Fretz’ de middag af. Ze brengen een ode aan Martin Bril en ‘zijn’ Rokjesdag. Buiten schijnt de zon. De lente is in meer dan één opzicht begonnen.